Zdravlje

Saznali smo o žvakaćoj gumi…


Šetajući internetom, pročitala sam istraživanje koje kaže da su žvakaće gume štetne. Ok, nije baš da sam do sada mislila da su zdrave – ali, iskreno, nisam nikada previše ni razmišljala o tome. Evo šta mi je sada pomenuto istraživanje otkrilo. 

Priredila: Jasmina Ubiparip

I, nažalost, ne radi se samo o žvakama…

Beautiful blonde woman. Fashion portrait. Blowing bubble gum.

Postoje određeni sastojci iz hrane koji čine da se osećamo naduto. Mlečni proizvodi? Naravno. Pivo? To svi znamo. Ali ona minijaturna pločica žvakaće gume? Prema pomenutom naučnom istraživanju, često korišćeni aditiv koji se može pronaći u nekim vrstama hlebova, slatkiša i – da – žvakaćim gumama, povezan je sa zdravljem digestivnog trakta.

Okidač za nadutost: titanijum dioksid (E171), koji se koristi da bi hrana izgledala lepše. On čini da namirnica deluje svetlije. (Za jasniju predstavu, možete pokušati da zamislite nanošenje hajlajtera na lice. To je taj efekat.) Naučnici su otkrili da on može sprečiti efikasnu apsorpciju hranljivih materija u digestivnom traktu, što, posledično, može da pojača inflamaciju odnosno hronične zapaljenske procese u organizmu (temu inflamacije detaljno smo razradili u martovskom broju Lepote i zdravlja – morate je pročitati, izuzetno je korisna!)

Samo da budem potpuno jasna: pomenuti aditiv, koji se nalazi i u velikom broju kozmetičkih proizvoda – od pasti za zube do sredstava za sunčanje – smatra se bezbednim i nalazi se na svim listama dozvoljenih aditiva. Dakle, neće nas ubiti, ali ipak izaziva suptilne nuspojave za koje treba da znamo.

Zaključak: Žvakanje žvake nakon što smo pojeli porciju grčke salate možda će nas rešiti mirisa crnog luka, ali ako nam je to redovna navika (upomoć, meni jeste!), titanijum dioksid može umanjiti efekte zdrave ishrane. 

Izvor: lepotaizdravlje.rs

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s